Топ 5 кращих ВПН (VPN) в Україні
18.05.2023

Топ 5 кращих ВПН (VPN) в Україні

Топ 5 кращих ВПН (VPN) в Україні Сьогодні ми можемо спостерігати величезну різноманітність різних VPN-сервісів, тому вибрати найкращі ВПН для України завдання нетривіальне. Зазвичай непідготовлений користувач просто клацає перше посилання в пошуковому рядку, вибирає ВПН, який працює в Україні, і користується ним, хоча і страждає від низької швидкості, великої кількості реклами і порушення конфіденційності сумнівними постачальниками послуг, а то й зовсім обраний ним VPN не працює з Україною. Більш просунуті громадяни обирають платні ВПН-сервіси, і там уже справи з усім вище переліченим кращі.

Давайте перед тим, як вибирати найкращий ВПН для України та складати їхній рейтинг, розглянемо, що взагалі таке VPN і для чого він потрібен.

Що таке власне VPN, ясно з розшифровки цієї абревіатури: Virtual Personal Network, тобто віртуальна особиста мережа. ВПН генерується приймаючим та відправляючим комп'ютерами і розгортається поверх інших з'єднань. Якщо спростити, це виглядає так:

  • ваш запит шифрується на вашому пристрої і передається на сервер;
  • сервер відкриває потрібні вам сторінки;
  • шифрує трафік і передає на ваш пристрій;
  • приймаючий комп'ютер трафік розшифровує.

Таким чином, виходить закритий тунель, доступу до якого не має ніхто, крім сервера та комп'ютера, що приймає. Сучасні алгоритми шифрування, що ґрунтуються на останніх досягненнях криптографії, зламати практично неможливо. Тобто, використовуючи ВПН, ви повністю шифруєте весь свій вихідний та вхідний трафік, підвищуючи свою конфіденційність та безпеку в інтернеті. І як бонус отримуєте можливість відвідування заблокованих ресурсів, якщо сервер ВПН знаходиться в іншій країні.

Саме тому технологія VPN широко застосовується як приватними особами, так і компаніями, тому що VPN для українських сайтів — це безпека та конфіденційність. Ніхто не зможе викрасти ваші дані та розпорядитися ними без вашого відома. Тому використання VPN обов'язкове для всіх, адже в наш час ми довіряємо комп'ютерам і телефонам практично все своє життя, і йдеться не тільки про листування та фотографії, а про дані банківських карток, документи та реальні гроші.

Рейтинг найкращих 5 ВПН (Top 5 VPN)

Оскільки VPN — це дуже важлива і популярна на сьогоднішній день технологія, є безліч сервісів, що надають цю послугу. Є як платні, так і безкоштовні послуги VPN. Розглянемо переваги та недоліки таких варіантів:

  • Безкоштовні — це далеко не найкращі програми VPN. Вони безкоштовні, на цьому їх переваги закінчуються. Безкоштовні сервіси мають низьку швидкість, часто показують рекламу та збирають надто багато логів про вашу активність.
  • Платні — радикально відрізняються між собою, якість послуг залежить від конкретного постачальника.

Проте, якщо вам важливий лише обхід блокувань, можна користуватися і безкоштовними сервісами.

Кращі платні ВПН в Україні

У цьому списку ми спиратимемося на рейтинг українських інтернет-видань, втім, ми його додатково прокоментуємо та доповнимо. У топ ВПН-сервісів, які працюють онлайн в Україні, потрапили такі VPN:

  • Власний VPN на орендованому сервері. Так, найкраще рішення — своє рішення. Використовуючи власний ВПН на орендованому сервері, ви будете повністю незалежні та вільні у налаштуванні ВПН-з'єднання. Ви можете налаштувати, які логи про відвідані сайти зберігатимуться або взагалі ніякі, і, що найголовніше, ніхто, крім вас і тих, з ким ви хотіли б поділитися, не матиме доступу до ваших даних та вашого з'єднання. Максимальна конфіденційність і швидкість з'єднання досягаються тільки таким чином, при цьому для розгортання ВПН-сервера достатньо навіть базового тарифу, вартість якого не перевищує плати за використання іменитого ВПН-сервісу. Рекомендуємо створювати сервер ВПН на базі відкритого та безкоштовного протоколу OpenVPN. Він уже давно себе зарекомендував, як один із найнадійніших, і більшість ВПН-сервісів заснована саме на ньому. Тому, якщо ви все ще думаєте над тим, який VPN кращий для України, то відповідь однозначна — на власному сервері.
  • ExpressVPN — хороший ВПН-сервіс, який забезпечує високий рівень безпеки та швидкості. Підтримує торренти, велика мережа серверів для зменшення пінгу.
  • NordVPN — до рейтингу найкращих ВПН для України також потрапив відносно недорогий, досить авторитетний сервіс, який підтримує торренти та забезпечує високий рівень конфіденційності в мережі.
  • Як уже було сказано вище, при всіх запевненнях господарів сервісу про конфіденційність та безпеку, які реально справи в цьому питанні, не знає ніхто. Тож ми б рекомендували не вірити нікому на слово і використовувати власні ВПН-сервери в Україні, якщо ви вирішили за них платити. Тільки так ви отримаєте максимум гарантованого результату від вкладених грошей.

Кращий VPN (ВПН) сервіс в Україні безкоштовно

Як уже говорилося раніше, якщо платні VPN для України не можуть забезпечити високий рівень безпеки та конфіденційності, то безкоштовні — та поготів. При цьому вони, як правило, мають багато вбудованої реклами, там заборонені торенти і швидкість бажає кращого. Проте в рейтингу free VPN-сервісів є гідні представники. Якщо говорити про те, який найкращий безкоштовний ВПН для України варто вибрати, то слід виділити два сервіси:

  • Orbot — суворо кажучи, це не ВПН (VPN), який можна використовувати в Україні для Windows, доступний він тільки для мобільних телефонів і є варіантом технології TOR — цибуляного браузингу, коли ваш трафік пропускається через безліч серверів по всьому світу, підвищуючи анонімність. Це проект із відкритим кодом, отже, має високий рівень надійності. Проте швидкість залишає бажати кращого, м'яко кажучи.
  • freevpn.me — безкоштовний ВПН для України, який працює за протоколом OpenVpn. Підтримує завантаження торентів і має дуже непогану швидкість, абсолютно безкоштовний і не має жодної реклами. Автори обіцяють високий рівень анонімності, але логи збирати не забувають, і в угоді користувача зазначено, що можуть їх передавати третім особам (втім, як і всі інші платні та безкоштовні сервіси).

Незважаючи на мінуси, які має безкоштовність, серед безкоштовних VPN для України є сервіси, що цілком заслуговують на увагу, якщо не довіряти їм дуже вже важливу інформацію, а просто злегка підняти безпеку та анонімність у мережі.

На закінчення відзначимо, що, на нашу думку, найкращий український ВПН — це все ж таки той, який працює на власному хмарному сервері. Тому, якщо ви шукаєте ВПН-клієнт для України, звертайтесь до компанії XServer. Ми допоможемо вам підібрати хмарний сервер, що підходить для ваших потреб, і вам більше не треба буде думати про те, який ВПН краще працює в Україні.

Зміст