Хмарні сервери: всі їх переваги та недоліки
26.05.2023

Хмарні сервери: всі їх переваги та недоліки

Хмарні сервери: всі їх переваги та недоліки Що таке хмарний сервер? Це віртуалізований обчислювальний сервер, ресурси якого доступні у віддаленому форматі. Загалом мало кого сьогодні можна здивувати хмарними рішеннями. Ми зберігаємо у хмарах файли, фотографії, повідомлення, контакти та взагалі все. Тим не менш, на рівні підприємств досі існує певна недовіра до хмарних технологій і прагнення поставити величезну серверну шафу прямо в офісі. Розглянемо всі переваги та недоліки хмарного сервера та зрозуміємо, чи варто таке сховище купувати.

З точки зору термінології, хмарні обчислення — це можливість доступу до загального, заздалегідь обумовленого набору обчислювальних потужностей, що налаштовується, який здійснюється без особливих зусиль з боку постачальника послуги. Ключовою особливістю хмарних технологій є те, що користувач, запитуючи обчислювальні ресурси, не думає та не знає, де вони розташовані та як працюють, це стає турботою постачальника послуги.

Відповідно, хмарні рішення — це спосіб надання обчислювальних ресурсів, об'єднаний принципами загальної структури, віртуалізації та доступу до мережі. Хмарні технології здійснили революцію та радикально змінили спосіб надання інформаційних та технологічних ресурсів, маючи неймовірні переваги перед класичними серверними шафами в офісі.

Основні переваги хмарних технологій

Переваги використання хмарних технологій полягають насамперед у тому, що провайдер-постачальник послуг хмарних обчислень (компанія XServer) має набагато більшу варіативність і більші обчислювальні потужності, ніж може собі дозволити неспеціалізований бізнес. Звідси випливають головні переваги:

  • Ефективність. Хмарні рішення легко об'єднуються в кластери незалежно від їхнього географічного розташування, тому вони легко масштабуються з можливістю максимального їх навантаження, в чому і полягають їхні переваги.
  • Безпека. Захист забезпечується брандмауером та шифруванням по периметру. Також можна додати певні правила для роботи з віртуальними контейнерами.
  • Гнучкість. Миттєва конфігурація ресурсів, ПЗ, апаратного забезпечення під будь-які потреби, легка масштабованість у моменти пікових навантажень та у разі необхідності.
  • Автоматизація. Хмарне програмне забезпечення динамічно та автоматично виконує напрямок запитуваного обсягу ресурсів, що дозволяє економити на щоденних діях персоналу.
  • Легкий доступ за допомогою віддаленого робочого столу або навіть вікна браузера.
  • Оптимізація. Керує хмарою спеціалізована компанія, а отже, підібрані максимально відповідні комплектуючі, і керується вона як єдина система, що підвищує ефективність роботи.
  • Як бачимо, хмарні технології — це принципово інший рівень взаємодії користувача з обчислювальними потужностями. Елемент прогресу та майбутнього, що радикально змінює всі відомі раніше принципи. Такий підхід дозволяє набагато ефективніше використовувати ресурси в порівнянні не тільки із залізним сервером у серверній комірці, а й виділеним сервером у дата-центрі.

Хмарні сервери: переваги зберігання

Одним із частих аргументів проти хмарних технологій є те, що у хмарі є ризик втрати доступу до даних. Але це більше стереотип, ніж правда, практика вказує на те, що у класичних корпоративних систем набагато вища вразливість і ось чому:

  • Фізичний доступ до даних — проникнути в дата-центр сторонньому і винести жорсткі диски з важливою інформацією не так просто, як мінімум треба знати, на яких саме дисках лежить інформація, що цікавить, при цьому будь-який поважаючий себе хмарний сервіс багаторазово резервує дані клієнтів.
  • Крадіжка даних через злом мережного з'єднання вкрай малоймовірна, сучасні алгоритми шифрування забезпечують такий рівень криптографії, що на злам того ж протоколу OpenVPN знадобиться кілька тисяч років.
  • Найвищий рівень захисту від DDOS-атак. Обчислювальні потужності дата-центрів настільки незрівнянні з тим, що собі може дозволити середньостатистичний бізнес, що спроба перевантажити віртуальний сервер призведе до перерозподілу його навантаження серед інших обчислювальних потужностей.

Як бачите, твердження про ненадійність хмарного зберігання — не більше ніж міф, який не відповідає дійсності. Переваги віртуального сервера, навпаки, забезпечують такий рівень безпеки зберігання даних, що жоден сервер у шафі не зможе забезпечити такого рівня при раціональних фінансових витратах на його купівлю та утримання.

Якщо вам потрібен хмарний сервер, звертайтеся до нашої компанії. Спеціалісти XServer дадуть відповідь на всі ваші запитання та допоможуть підібрати відповідний тарифний план.

Зміст