Кластери серверів
08.06.2023

Кластери серверів

Кластери серверів При розгортанні великих систем на великій території для підвищення надійності, доступності та швидкодії системи, комп'ютери об'єднуються в єдиний кластер. Що означає кластер? Кластер - це кілька комп'ютерів, об'єднаних в єдиний обчислювальний центр за допомогою каналів зв'язку і що представляють єдиний обчислювальний ресурс з погляду користувача. Отже, кластер серверів — це сукупність комп'ютерів, пов'язаних між собою виконання єдиних обчислювальних завдань. Іншими словами, кластеризація серверів дозволяє об'єднати комп'ютери в єдину систему для підвищення швидкодії обчислень, а також надійності та доступності системи.

Серверний кластер має такі можливості:

  • можливість функціонувати як на кількох, так і на одній фізичній машині (об'єднуючи віртуальні робочі сервери);
  • можливість функціонування одного або кількох процесів, які обслуговують в рамках даного кластера клієнтські з'єднання;
  • можливість підключення нових клієнтів до процесів усередині кластера, що виконується на підставі аналізу завантаженості робочих процесів;
  • можливість запуску процесів у кластері комп'ютерів як у вигляді додатків, так і у вигляді сервісів.

Як бачимо, кластеризація серверів дає широкі можливості для побудови систем.

Існує дві моделі побудови кластерної системи:

  • використання єдиного центрального сервера для зберігання інформації, що дає велику стійкість до відмов при збоях на окремих серверах кластера. Але при великій кількості одиниць у обчислювальній системі можливі просідання у продуктивності;
  • модель незалежних один від одного серверів та їх периферії. У разі відмови одного з елементів системи відбувається перерозподіл завдання між рештою практично без втрати продуктивності. Але при цьому ускладнюється звернення до єдиної бази даних.

Таким чином, можна вибрати максимально відповідну модель, яка буде підходити під ваші завдання і відповідати вашим вимогам.

Для чого потрібен кластер серверів?

Залежно від завдань кластерна система будується на різних рішеннях і за різними принципами. Тому для створення кластера серверів для різних завдань використовують різні програмні продукти. Тому для правильного їх вибору важливо класифікувати кластери серверів, виходячи з розв'язуваних ними завдань.

Залежно від завдань, що вирішуються, виділяються кілька типів кластерів з комп'ютерів:

  • Кластер балансування навантаження. Балансування навантаження — це процес розподілу або, якщо говорити точніше, кластеризації баз даних на декількох серверах для розподілу навантаження між різними серверами та збільшення швидкодії програми та доступу клієнтів до нього. Об'єднання серверів у кластер для розподілу навантаження покликане не так підвищити швидкість виконання коду, як розподілити навантаження на кілька комп'ютерів з ідентичними додатками. Таким чином, програма виконується на групі комп'ютерів, чия потужність практично без втрат сумується.
  • Кластер високої доступності. Використовується, коли є завдання, яке немає можливості розпаралелити, але має на меті забезпечити стабільне його виконання на декількох серверах. Ще таке завдання називається дзеркало серверів. Кластери високої доступності забезпечують роботу програми будь-якому з вузлів єдиної кластерної системи, які об'єднані системами передачі для обміну і клонування одне одного. Таким чином, у разі відмови одного із серверів кластера його функцію виконає інший. Також у разі потреби клієнт може звернутися до найближчого сервера кластера для зменшення пінгу.

Таким чином серверні кластери можна розділити на стійкі до відмов, кластери балансування навантаження і обчислювальні кластери. І це слід враховувати при виборі апаратного та програмного забезпечення при побудові кластера.

Для підбору відповідного кластера для вашого бізнесу звертайтесь до компанії XServer. Ми використовуємо сертифіковане компанією VMware обладнання виробництва Dell та HPE, а також апаратні системи зберігання даних, тому оренда сервера у нас — це надійно та вигідно!

Зміст