Нове мережеве меню
13.11.2023

Нове мережеве меню

Нове мережеве меню Ми оновили мережеве меню для завантаження ОС, яке тепер базується на iPXE.
Це надало безліч переваг, докладніше про які нижче.

Завантаження по HTTP

Це в десятки разів швидше, ніж по TFTP (як було раніше), особливо коли мова йде про файли великого розміру.

Актуальні версії ОС

Завантаження ядер і початкових RAM-дисків (initrd) відбувається безпосередньо з офіційних репозиторіїв. Це дозволяє гарантовано встановити найновішу версію ОС. Ба більше, ми застосували кешування на своєму боці, щоб це все працювало швидше.

UEFI

Теперь зʼявилася можливість завантажувати сервери в режимі UEFI. Рано чи пізно всі сервери будуть працювати тільки так, а не інакше, і тепер ми до цього готові. Крім меню завантаження в цьому випадку нам також прийшлося плідно попрацювати зі сценаріями автоматичного встановлення всіх ОС.

Зеркало репозиторіїв

Окрім мережевого меню ми також реалізували кілька покращень для більш швидкого встановлення ОС. Зокрема, це центр завантаження boot.xserver.cloud, який кешує ядра та файли initrd, але саме головне, що він є мережею CDN – у кожній локації за цим доменом визначається IP-адреса найближчого вузла.

Подібний CDN ми реалізували і для ПЗ популярних дистрибутивів — mirror.xserver.cloud. Завдяки кешуванню швидкість завантаження пакетів при встановленні ОС збільшилася в декілька разів, а може навіть і на порядок.

Офіційні збірки Linux

Ми свідомо вибрали шлях "природнього" способу встановлення ОС замість інших методів на кшталт клонування віртуальних серверів із шаблонів. При замовленні віртуального сервера у нас, будьте впевнені, що у вас встановиться офіційна версія ОС із стандартними налаштуваннями, а не якийсь "кастомізований" образ із потенційними проблемами безпеки.

І ще дещо

Окрім того, ми застосували деякі додаткові покращення для можливості встановлення сучасних версій ОС за нашим новим промо-тарифом з 1Гб ОЗУ та 10Гб SSD-диском. Спробуйте на таких обмежених ресурсах встановити останні версії, скажімо, Ubuntu або CentOS Stream – і ви отримаєте повідомлення про помилку щодо нестачі оперативної памʼяті. На наших серверах це буде можливо!

Все це для того, щоб навіть на найменших тарифах VPS наші клієнти не відчували жодних обмежень.

Зміст