Як створити віртуальний сервер для сайту?
26.05.2023

Як створити віртуальний сервер для сайту?

Як створити віртуальний сервер для сайту? Віртуальні сервери або VPS (virtual private server) – це дуже популярна послуга. Віртуальний сервер — виділені під конкретні потреби обчислювальні потужності великого фізичного сервера, у яких емулюється фізичне залізо. Віртуальний сервер має ті самі переваги, що і виділений фізичний сервер, але при цьому позбавлений його недоліків і дозволяє тонко регулювати необхідні обчислювальні потужності під ваші потреби і при необхідності масштабувати (збільшувати або зменшувати) їх, а значить, і регулювати витрати в залежності від поточних завдань. Створити віртуальний сервер можна не тільки для хостингу сайтів, але й для IP-телефонії, створення віртуальних комутаторів та маршрутизаторів, власних проксі або VPN, термінальних серверів — віддалених робочих станцій для співробітників.

Сучасні технології досягли того рівня, що створювати віртуальний сервер загалом і не потрібно. Достатньо просто вибрати відповідний тарифний план на сайті компанії XServer та отримати сервер! Проте для того, щоб розпочати роботу на віртуальному сервері, необхідно зробити кілька кроків:

  • вибрати тип сервера, який буде розгорнутий на віртуальній машині;
  • вибрати тарифний план;
  • вибрати операційну систему та панель керування сервером.

Саме від поставлених перед сервером завдань залежатиме те, як створити свій VPS сервер.

Тип сервера

Сервер — це програмно-апаратний комплекс, який має вирішувати певні завдання з допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Тому від того, який саме тип сервера буде обраний, залежатиме створення віртуального сервера.

Сервери можна розділити на кілька типів:

  • веб-сервери — те, що кожен уявляє, коли чує слово сервер, такий варіант повинен вміти коректно відображати динамічні сторінки та їх стилі, швидко обробляти клієнтські запити на реєстрацію або видачу даних, бути захищеним від DDOS-атак;
  • файл-сервер — призначений для зберігання даних, повинен уміти зберігати великі обсяги інформації, швидко їх знаходити та надавати доступ до них, для цього йому важливо мати швидкісні накопичувачі великого обсягу;
  • сервер баз даних — його головне завдання — швидка обробка даних та видача результату, для такого сервера критичним є обчислювальна потужність.

Існує ще безліч інших типів, крім перерахованих, але важливо розуміти, що сервером певного типу віртуальний сервер стає через встановлення на нього певного програмного забезпечення, а не за своєю природою. Проте перед тим, як створити свій VPS сервер, варто визначитися з його призначенням, тому що тоді ви зможете не переплачувати за його надлишкові ресурси, що не використовуються, і при цьому вирішувати всі свої завдання.

Тарифний план

Перед тим, як створити свій віртуальний виділений сервер, необхідно визначитися з тарифним планом, а значить і обчислювальними потужностями, які вам будуть доступні. Для того щоб створити віртуальні сервери, необхідно точно знати, як вони працюватимуть, які завдання конкретний сервер вирішуватиме: приблизно розуміти кількість сайтів, які на ньому будуть розгорнуті, використовувані CMS, яке додаткове програмне забезпечення планується встановити. Все це визначить необхідний тарифний план для створення віртуального сервера. Незважаючи на те, що такі питання дуже складно заздалегідь передбачити, все це — не проблема, оскільки тарифний план, що передбачає створення сервера VPS, компанія XServer дозволяє змінити будь-якої миті.

Єдине, що досить легко заздалегідь розрахувати перед тим, як створити віртуальний сервер для сайту, це обсяг необхідного місця на диску. Оскільки обсяг, який займає сайти або інше програмне забезпечення, заздалегідь, як правило, відомий, варто додати хоча б 8-12 Гб до нього, щоб отримати мінімально необхідний об'єм дискового простору, адже ще знадобиться виділити місце для панелі керування та операційної системи. Тому фахівці компанії XServer рекомендують завжди брати дисковий простір на сервері із запасом.

Вибір операційної системи та панелі керування

Існує два сімейства операційних систем для серверів на базі ядра Linux та на базі операційних систем Windows. Залежно від типу сервера та передбаченого для використання пакета програмного забезпечення перед тим, як створити VDS сервер, варто вибрати операційну систему, яка буде відповідати вашим вимогам.

При виборі операційної системи пам'ятайте, що більшість інструментів, доступних на Windows, не будуть доступні на Linux і навпаки. При цьому більшість ОС Linux абсолютно безкоштовні навіть у серверній версії. Для підбору відповідного тарифного плану звертайтесь до наших спеціалістів. Ми завжди готові відповісти на всі ваші запитання та допомогти зробити правильний вибір!

Зміст