Облачный сервер (сервер в облаке) — что это такое?
22.05.2023

Облачный сервер (сервер в облаке) — что это такое?

Облачный сервер (сервер в облаке) — что это такое? Якщо ви цікавитеся, що означає термін «хмарний сервер», що таке cloud server (сервер хмара), відповідаємо, що це віртуалізований обчислювальний програмно-апаратний комплекс, який доступний через інтернет. Завдяки сучасним технологіям віртуалізації хмарні сервери емулюють виділені фізичні сервери, підтримують такі ж операційні системи і виконують ті ж функції без втрати продуктивності.

Багатьом незрозуміло, віртуальний сервер — що це таке? Віртуальні сховища — це ті ж самі хмарні сервери. Хмарний сервер — це нове слово в організації обчислювальних потужностей: оскільки сервер віртуальний, існують широкі можливості для конфігурації параметрів обчислювальних потужностей, пам'яті та інших параметрів, що може дати клієнту можливість конфігурувати машину безпосередньо під свої потреби, а при необхідності просто на льоту змінити конфігурацію. >

Як працює хмарний сервер?

Хмарні сервери — це ізольовані віртуальні копії фізичних серверів, створені за допомогою спеціального програмного забезпечення. Іншими словами, один великий потужний сервер або кластер серверів перетворюється на декілька незалежних серверів, на кожному з яких одночасно можна вирішувати різні завдання. Такі сервери доступні для підключення користувачеві з будь-якої точки світу за допомогою мережі, можна сказати, що це сервер серверів.

Хмари та хмарні сервери

Справедливе твердження, що хмарні сервери — це справжня віха у розвитку хмарних технологій. Хмарний сервіс дозволив дати практично будь-кому, хто бажає доступ до обчислювальних потужностей. Це дало можливість будь-кому, хто має інтернет, отримати доступ до величезних ресурсів (сервісів, сховищ даних, серверів обробки даних тощо). Це, у свою чергу, підштовхнуло бурхливий розвиток нових ідей, стартапів та інтернету загалом.

Оскільки сервер у хмарі — це повний функціональний аналог фізичного сервісу, слід зазначити, що він підтримує всі моделі надання хмарних обчислень:

  • інфраструктура як послуга (IaaS) — надання користувачеві віртуалізованих обчислювальних потужностей (серверів/сховищ);
  • платформа як послуга (PaaS) — надання хмарного середовища з програмно-апаратним комплексом для розробки програм, запущених на віртуальному сервері;
  • програмне забезпечення як послуга (SaaS) — надання через хмару готового керованого програмного продукту.

Отже, хмарні віртуальні сервери — це важливий і бажаний інструмент для вирішення найширшого спектру завдань.

Моделі віртуальних серверів

Існує три основні моделі, за якими поширюються хмарні сервери:

  • публічні віртуальні сервери;
  • приватні віртуальні сервери;
  • гібридна хмара.

Публічний сервер — це сервер, який розповсюджується за принципом інфраструктури як послуги (IaaS). Основним продуктом у такому разі є віртуальна машина, так званий обчислювальний екземпляр, розміщений на базі інфраструктури постачальника і доступний замовнику через мережу за допомогою консолі або веб-інтерфейсу.

Приватні сервери хмар. Технічно важливих відмінностей з громадським хмарним сервером не існує. Різниця полягає в тому, що віртуальна машина розміщується не в публічній хмарі, а у внутрішній хмарі організації. У такому разі доступ до серверів на базі цієї інфраструктури мають лише ті, кого до неї допустили власники. Як правило, це працівники організації. Використовується для максимально конфіденційного зберігання та обробки інформації. Втім, необов'язково для цього тримати величезну хмару в підвалі організації, приватні хмарні сервери, якщо вони потрібні, можна розгорнути і на основі виділеного сервера в дата-центрі.

Гібридна хмара поєднує локальну інфраструктуру та публічний або приватний хмарний сервер.

Чи варто перейти на хмарні сервери

Для переходу на хмарні послуги потрібно визначитися із завданнями. Насправді сьогодні набагато надійніше і простіше перенести свою діяльність у хмару, адже тоді ви позбавляєтеся необхідності утримувати дороге обладнання і не менш дорогий персонал, який за ним стежить. При цьому всі ваші дані зберігатимуться в дата-центрі, який оснащений системами пожежогасіння, джерелами безперебійного живлення та обслуговується висококласними фахівцями, вся діяльність яких спрямована на підтримку вашої інфраструктури у належному стані.

Якщо ви все ж таки прихильник старих правил, що все повинно зберігатися суворо у вас, але назріла необхідність збільшення обчислювальних потужностей, то можете спробувати перенести в хмару частину додатків для балансування навантаження і збільшення продуктивності системи без модернізації обладнання та переробки інфраструктури. Для цього звертайтесь до компанії XServer! Ми готові запропонувати вам оптимальне рішення!

Зміст