Виділені сервери
17.05.2023

Виділені сервери

Виділені сервери Сервер — це програмно-апаратний комплекс, призначений для того, щоб вирішувати спеціалізовані завдання з використанням спеціального програмного забезпечення. Тому кожен сервер використовує різний тип програмного забезпечення, і, відповідно, на нього лягає різне навантаження. Сервера поділяються на віртуальні сервери VPS та виділені сервери. Вони багато в чому відрізняються один від одного: в першу чергу підходом до взаємодії з користувачами.

Що таке виділений сервер

Виділені сервери в Україні (Dedicated server) — це різновид хостингу, коли вам надається єдина машина в дата-центрі повністю (на відміну від віртуального сервера, коли вам доступна лише частина потужностей, що емулює сервер), використовується таке рішення для важких завдань та складних проектів. Також виділений сервер в Україні використовується для того, щоб запускати кілька різних програм на одній машині.

Чим виділені сервери в оренду відрізняються від віртуального сервера

Як ми вже говорили, віртуальний сервер поділяє обчислювальні потужності на кілька серверів. Виділений dedicated сервер є машиною цілком. Вам не доведеться ділити його та його обчислювальні потужності ні з ким. Саме тому виділені сервери в оренду слід купувати для великих проектів:

  • інтернет-магазинів;
  • відеохостингів;
  • систем зберігання даних;
  • систем обробки даних;
  • утворення універсальних робочих станцій.

Часто виділені сервери беруть в оренду із прицілом на зростання проекту. Адже зі зростанням навантаження сервер починає не справлятися і давати збої. І не завжди провайдер може виділити необхідні потужності у вигляді віртуального сервера. У такому разі найкращим рішенням буде одразу орендувати виділений сервер, адже вам не доведеться переносити свої проекти на нього, вони одразу будуть там. До того ж запас потужності дозволить вам спочатку планувати більш масштабні та амбітні завдання.

Виділені сервери в оренду: переваги

Звичайно ж, оренда виділеного сервера має низку істотних переваг:

  • запас потужності знижує ризик перегрівання та перевантаження сервера, а значить, підвищує надійність вашого сайту або проекту;
  • якщо ви вирішите взяти в оренду виділений сервер в Україні, то ваш сайт чи інший проект працюватиме набагато швидше, час відгуку буде мінімальним, а робота безвідмовною, оскільки сервер належить тільки вам і використовується тільки вами;
  • виділений сервер дозволяє заощадити на мережній інфраструктурі у вашій організації, оскільки не вимагає складних систем керування мережею та посилених систем безпеки;
  • сервер використовується тільки вами і належить тільки вам, що суттєво підвищує безпеку;
  • ви повністю вільні у виборі варіантів конфігурації хост-сервера під потреби вашої компанії;
  • унікальна IP-адреса підвищує надійність та безпеку з'єднання, особливо важливо це, якщо ваш сайт пов'язаний з електронною торгівлею через SSL.

З плюсів випливають і недоліки. Наприклад, всі можливості, які пропонуються виділеним сервером, потрібні далеко не під кожний проект. Другим недоліком є те, скільки коштує виділений сервер. Через те, що вам нема з ким розділити витрати на сервер, тарифи на виділений вище, ніж на віртуальний. А вирішити, що краще, можете тільки ви, виходячи з потреб вашого проекту чи сайту.

Від чого залежать ціни на виділений сервер

Вартість виділеного сервера — це головний стримуючий фактор, через який багато компаній сумніваються, чи варто їм брати виділений сервер. У той же час на виділений сервер ціна залежатиме від кількох факторів:

  • тип та рівень продуктивності центрального процесора;
  • тип, частота та обсяг встановленої в сервер оперативної пам'яті, ОЗП;
  • рівень продуктивності, обсяг та додаткові можливості дискової системи.

Три ці ключові параметри характеризують ваш сервер. Від типу та продуктивності процесора повністю залежатиме те, як ваш сервер справлятиметься зі складними обчисленнями. Обсяг, тип і частота оперативної пам'яті ОЗУ (RAM) впливає те, скільки операцій одночасно оброблятиметься сервером. Нестача ОЗУ у сервера може призвести до зависань і «гальм» на стороні клієнтів.

Окремим пунктом є дискова система. Її вплив на продуктивність багато хто недооцінює, а дарма. Адже саме від швидкості доступу до даних залежить те, як швидко виконуватиметься ваша серверна програма. Також потреби вашого проекту визначають те, якій дисковій системі варто віддати перевагу. У деяких ситуаціях швидкість має пріоритет над обсягом, у деяких навпаки. Вибираючи свою дискову підсистему, важливо дотримуватись балансу між цими показниками для найкращого вирішення саме ваших завдань. Якщо ви не знаєте, який виділений сервер вам потрібен, звертайтеся в компанію XServer. Ми допоможемо вам підібрати найкращий варіант з урахуванням ваших потреб.

Зміст