Виділений чи хмарний сервер
26.05.2023

Виділений чи хмарний сервер

Виділений чи хмарний сервер Під час запуску нового проєкту часто з'являється вибір: виділений сервер або хмара (віртуальний сервер). В інтернеті часто ламають списи, що краще: VPS або виділений сервер. При цьому наводять різні аргументи і ніяк не можуть дійти однозначної відповіді. Давайте розберемося, чим віртуальний сервер відрізняється від виділеного, і тоді зможемо зрозуміти, що краще підходить під ваші потреби.

Виділений сервер

Почнемо, мабуть, із виділеного сервера. Розміщуючи проект на виділеному сервері, він же DS (dedicated server), ви отримуєте максимум можливостей. Вам надається окрема машина з усіма її ресурсами та можливостями. Також у вашому розпорядженні всі обчислювальні потужності, всі порти та налаштування. Ви можете повністю контролювати її:

  • вмикати, перезавантажувати та вимикати;
  • виставляти необхідні налаштування;
  • керувати портами та периферійними пристроями;
  • встановлювати та видаляти програмне забезпечення та багато іншого.

Чудово! Ідеально! А мінуси будуть? Зрозуміло. Мінуси такого рішення закономірно випливають із плюсів. Перший та головний мінус — це ціна. За все добре в цьому світі потрібно платити, і виділений сервер — не виняток. Придбання виділеного сервера — задоволення недешеве, при цьому в невеликих проектах більша частина наявних потужностей банально простоюватиме, а, отже, у таких проектах виділений сервер себе не окупить та й не дуже потрібен. До того ж, виділений сервер дуже складно масштабувати, збільшити або зменшити для вирішення певних завдань, оскільки він є цілісним фізичним пристроєм.

Віртуальний сервер VPS (virtual personal server)

Віртуальний сервер (не плутати з віртуальним хостингом) — це послуга надання в оренду фіксованих обчислювальних потужностей у хмарі для розгортання на них віртуальної машини. У такому випадку ви ділите сервер з іншими людьми, але на відміну від виділеного хостингу, коли потужність сервера розподіляються між клієнтами випадковим чином, у ваше розпорядження надходять фіксовані обчислювальні ресури.

Отже чим VPS відрізняється від виділеного сервера? З погляду використання — лише задіяними потужностями. В іншому хмарний сервер надає ті ж можливості, що і виділений сервер. Встановлення та налаштування програмного забезпечення, налаштування портів та емуляція обладнання. Як це досягається? Це досягається за рахунок застосування сучасних технологій віртуалізації.

На сьогоднішній день існує дві основні технології віртуалізації — Virtualbox та VMware.

Virtualbox — це проект із відкритим вихідним кодом. Дане рішення є безкоштовним, але має ряд обмежень, наприклад, обмеження на об'єм відеопам'яті для віртуальної машини в 256 Мб, що на сьогоднішній день дуже мало.

VMware, що використовується у сервісі XServer, — це комерційна розробка. Головними її перевагами є:

  • Автоматична установка системи за шаблоном. Тобто досить просто вибрати шаблон установки, вказати необхідний дистрибутив, піти пити каву і отримати готову до роботи систему.
  • Можливість детального налаштування віртуального обладнання аж до ID процесора.
  • При використанні кількох віртуальних машин легке автоматичне налаштування мережі між ними.
  • Можливість швидкого клонування одного разу зібраної машини

Підбиваючи підсумки, що таке виділений сервер, та що таке хмарний сервер? Виділений сервер — це повністю наданий у ваше розпорядження фізичний сервер, до якого ви отримуєте повний доступ. Віртуальний сервер VPS — це виділення обчислювальних потужностей на загальному сервері для розгортання віртуальної машини.

Чому віртуальний сервер часто краще, ніж виділений? Різниця між VPS та виділеним сервером

Віртуальний сервер дозволяє не переплачувати за обчислювальні потужності, що не використовуються, при цьому надає ті ж самі можливості, що і виділений. Віртуальний VPS з використанням технології віртуалізації VMware легкий у налаштуванні та дозволяє легко та швидко клонувати раніше створену конфігурацію. Також використання віртуального сервера дозволяє в разі потреби легко масштабувати обчислювальні потужності для збільшення продуктивності.

Таким чином, хмарний сервер ідеально підійде для більшості завдань, які не потребують великих обчислень та обсягів ресурсів. До того ж, за потреби задіяні ресурси можна додати або прибрати. Отже, віртуальний сервер із використанням сучасних технологій віртуалізації є більш вигідним рішенням, ніж виділений сервер.

Зміст