Як працює хмарний сервер
18.05.2023

Як працює хмарний сервер

Як працює хмарний сервер Відповідаючи на запитання, як працює сервер хмар, спочатку необхідно пояснити, що це взагалі таке. Хмарний сервер — це програмно-апаратний комплекс, що є віртуальними ізольованими копіями фізичних машин, створеними за допомогою технологій віртуалізації.

Віртуалізація — це процес поділу за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення великих обчислювальних потужностей на окремі, унікальні та повністю ізольовані віртуальні машини, які здатні паралельно та незалежно вирішувати різні завдання.

Віртуалізація — це головний магістральний напрямок розвитку технічної думки у сфері організації використання обчислювальних ресурсів. Навіть базові станції мобільного зв'язку, ті самі стільники, зараз успішно віртуалізуються. Тому з питанням, як працює сервер сьогодні, або як працює хмара, нерозривно пов'язане питання віртуалізації.

Навіщо потрібна віртуалізація?

Віртуалізація дозволяє не тільки розділити один великий сервер на багато маленьких, але й дає можливість збирати сервери в гігантські логічні кластери для вирішення важких завдань. Навіть якщо різні сервери керуються різними операційними системами, мають відмінне та можливо несумісне між собою обладнання, віртуалізація приховує цей шар та надає єдиний програмно-апаратний комплекс із усіма необхідними ресурсами у користування замовнику.

Без використання технологій віртуалізації на одному фізичному сервері може бути запущена лише одна операційна система за раз, яка цілком візьме всі обчислювальні ресурси та місце зберігання даних під своє керування. У той самий час віртуалізація дозволяє запускати на одному сервері кілька віртуальних конфігурацій зі своїми ресурсами та окремо запущеної ОС на них. При віртуалізації інфраструктури сервера програмне забезпечення відокремлюється від фізичного обладнання за допомогою функції гіпервізора, який логічно відокремлює віртуальні машини одна від одної.

Сучасне середовище віртуалізації

Сьогодні існують два варіанти популярного середовища віртуалізації — це VMware та VirtualBox. Обидва середовища мають свої переваги та недоліки. VirtualBox — це проект з відкритим кодом, який розповсюджується за ліцензією GPL та доступний всім бажаючим абсолютно безкоштовно. VMware — комерційний продукт, який надає віртуальне «залізо» вищої якості, але лише у платній версії. За всіх переваг вільного програмного забезпечення наш сервіс використовує технологію віртуалізації VMware для надання клієнтам максимального рівня сервісу для задоволення потреб навіть найвибагливіших клієнтів.

Що все це дає:

  • функціональні можливості віртуальних серверів вищі, оскільки принципово обмежені лише розміром кластера;
  • операційні витрати на віртуальний сервер нижчі, оскільки підтримкою інфраструктури займається постачальник послуги;
  • продуктивність багатьох програм вище у віртуальному середовищі;
  • вища швидкість розгортання програм.

Хмарні технології впевнено приходять на зміну традиційним серверам та робочим станціям. Сьогодні застосування хмарних технологій дозволяє більш раціонально використовувати засоби та демонструвати більш високу ефективність за більш низьких витрат.

Зміст